Monistrol de Montserrat celebra al gener la FESTA DE SANT SEBASTIÀ. Aquesta festa té les seves arrels en el fet que entre els segles XIV i XVII la població de Catalunya en general i la monistrolenca, en particular, va patir diverses epidèmies de pesta negra que van arribar a provocar la mort d’un sector important de la població. Ja que no existia cap remei mèdic, el fet de demanar la intercessió dels Sants i Església es va convertir en habitual a les nostres terres. D’aquí ve l’origen de la devoció dels monistrolencs a Sant Sebastià, molt venerat a tot arreu, com a guaridor de la pesta i altres mals infecciosos.
El programa d'aquest festiu major d'hivern, que se celebra usualment del 16 al 25 de gener, sol incloure activitats, com la Gimcana de Sant Sebastià, la passada de grallers i el repic de campanes, cercaviles, el pregó de la Festa, l’Ofici Solemne, sardanes, la processó amb la imatge de Sant Sebastià, la ballada del Ball del Bo-Bo i la Festa dels Romeus.
La festa, que es remunta a l’any 1663, quan se cita ja a la documentació escrita que es conserva, té un vessant religiós: l’Ofici de Completes, l’Ofici Solemne i la Processó en honor a Sant Sebastià pels carrers de la vila, i un altre de més tradicional: la gimcana infantil, la cercavila, les representacions teatrals sobre la pesta pels carrers de la vila, i l’anomenat BALL DEL BO-BO, declarat el 2010 Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.